Стефан Янев пак иска да е премиер и преброи зад себе си

...
Стефан Янев пак иска да е премиер и преброи зад себе си
Коментари Харесай

Оптимизмът на Иванов изтлява, Нинова имала план, но чака

Стефан Янев отново желае да е министър председател и преброи зад себе си 160+ в Народното събрание
Три дни атака третият мандат да отиде при Христо Иванов, а в сряда партиите май дадоха заден. И взеха да мечтаят Румен Радев да го даде на Корнелия Нинова, което означавало нулев късмет за държавно управление и избори, за които всички се готвят.

Много бих се учудил, в случай че президентът даде мандата на “Демократична България ”, моето очакване е да го даде на Българска социалистическа партия, прогнозира съпредседателят на “Продължаваме смяната ” Кирил Петков. Според експремиера имало огромни разлики във вижданията на Радев и избраните от него “войнолюбци ”, както Радев нарекъл Демократична България при консултациите.

Сценарият на враговете на Корнелия Нинова от коридорите на Народното събрание е, че президентът щял да покаже по този начин нейната изолираност, защото соцлидерката нямало да получи болшинство, а и щяла да си сътвори сериозен проблем преди конгреса на Българска социалистическа партия през февруари.

Самата Нинова изясни, че има проект, само че решението взема Националният съвет.

Христо Иванов остана единствено ден оптимист и в сряда разколебано призна, че в този парламент трудно може да се формира мнозинство

Ентусиазмът му се охлади поради офанзивата на ГЕРБ към депутатката от Демократична България Албена Симеонова. Губене на време вместо утешение, описа обстановката съпредседателят на Демократична България. 

Иванов още веднъж настоя депутатите да свършат 5 неща дружно, “без да се харесваме и да се разбираме ”. И този път разтълкува концепцията си за техническо държавно управление като вид длъжностен кабинет, само че не излъчен от президента. Министрите пък да носят отговорност, без да придвижват политическото напрежение в работата си.

Вече не е вест, че “Продължаваме смяната ” и ГЕРБ се стрелят всеки ден. В декларираната поддръжка от Бойко Борисов за мандат на Демократична България Кирил Петков видя заиграване.

Зам.-шефът на ГЕРБ Даниел Митов отново повтори, че няма да поддържат кабинет с Кирил Петков и Асен Василев, както и декларация сред партиите за третия мандат, което било несериозно.

И одобри тезата на Иванов, че не става въпрос за управнически обединения, а за осъществяване на съответни задания. Борисов се похвали във фейсбук с единодушието, с което мина предлагането на ГЕРБ за измененията в ТЕЛК. И разгласи, че това Народно събрание въпреки всичко може да образува болшинства - както е станало по тематиката за Украйна, еврозоната и бюджета.

Стефан Янев от “Български напредък ” отново се прицели в третия мандат и изяви подготвеност отново да е министър председател.

“Ако вземем третия мандат, ще го приемем напълно отговорно пред очите на всички български жители и ще търсим разговор за национални цели. 200+ депутати наподобява невероятно и нелогично. 160+ е допустимо, само че не желая да разясня по партии ”, съобщи някогашният длъжностен министър председател.

Евентуалната дата за нови избори при крах продължава да е табу за всички партии, даже тези, които все по-често показват песимизъм за сполучливото оползотворяване на третия мандат. Единствените безапелационни по въпроса, и то от седмици са “Възраждане ” - избори допустимо най-скоро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР